aktualności :
Wydział Kultury, Turystyki i Promocji
ROOT» Kategoria: Aktualności Starostwa
Opublikowano: 15 kwiecień 2019 Odsłony: 679

To już mały jubileusz, bo po raz piętnasty spotkały się panie z podbabiogórskich kół gospodyń na Powiatowym Konkursie Potraw i Palm Wielkanocnych w Bieńkówce. W tym roku, na stołach w tamtejszym Domu Wiejskim, tradycyjne świąteczne dania i inne smakołyki prezentowało 10 grup konkursowych, z których każda przygotowała też wielkanocną palmę.

Na wstępie, wszystkich przybyłych na konkurs powitała przewodnicząca rady gminy Krystyna Szczepaniak wraz z Danutą Kawą – dyrektorem Biblioteki i Ośrodka Animacji Kultury Gminy Budzów. Wśród gości, którzy, co trzeba przyznać, dopisali, byli m.in. Patryk Jaki – Wiceminister Sprawiedliwości, poseł Sławomir Hajos, senator Andrzej Pająk, starosta Józef Bałos, przewodniczący rady powiatu Ryszard Hadka oraz prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.

Po powitaniu gości i podziękowaniach skierowanych do sponsorów konkursu wszyscy przybyli mogli obejrzeć sceniczną prezentację „Misterium Męki Pańskiej” wykonaną przez młodzież z Grupy Apostolskiej z Bieńkówki, a przygotowaną i opracowaną przez Renatę Szczepaniak.

Po tej niezwykle podniosłej części artystycznej, a następnie symbolicznym poświęceniu potraw przez ks. proboszcza Rolanda Hopciasia, krótkie przesłania wraz z życzeniami świątecznymi skierowanymi do wszystkich obecnych wygłosili goście: minister Patryk Jaki, poseł Sławomir Hajos, senator Andrzej Pająk i starosta Józef Bałos.

Rozpoczęła się też decydująca faza konkursu. Do pracy przystąpiło jury, działające w składzie: Zofia Bąbol, technik żywienia i nauczyciel gastronomii w ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, Małgorzata Wójtowicz-Wierzbicka, etnograf z muzeum im. W. Orkana w Rabce i Andrzej Peć, etnograf, regionalista. Jurorzy oceniali, w przypadku potraw: walory smakowe, przywiązanie do tradycji, estetykę podania i dekorację stołu, a w przypadku palm: zgodność z tradycją, użycie naturalnych materiałów i estetykę wykonania. Po jurorach przy świątecznych stołach mogli pojawić się już wszyscy goście i sami dokonać oceny niezwykle smakowicie prezentujących się potraw. Warto zauważyć, że, jak się wydaje, każda z grup konkursowych szczególnie gorąco zapraszała do swojego stołu ministra Patryka Jakiego, który miał okazję i popróbować wielkanocnych dań, i pochwalić ich autorki. Degustacjom towarzyszyła muzyka w wykonaniu folkowej kapeli „Góralska Hora”.

Finałem konkursu było ogłoszenie jego wyników. Jurorzy postanowili przyznać:


w kategorii - potrawa wielkanocna:

1 miejsce – Kołu Gospodyń Wiejskich z Bieńkówki,

2 miejsce - Kołu Gospodyń Wiejskich z Palczy,
3 miejsce ex aequo - Kołu Gospodyń Wiejskich z Zembrzyc i Kołu Gospodyń Wiejskich z Baczyna,

wyróżnienie: Kołu Gospodyń Wiejskich z Wieprzca i Kołu Gospodyń Wiejskich ze Stryszawy Dolnej;

w kategorii - palma wielkanocna:
1. Kołu Gospodyń Wiejskich z Tarnawy Górnej,
2. Kołu Gospodyń Wiejskich z Zachełmnej,
3. Kołu Gospodyń Wiejskich z Jachówki i Kołu Gospodyń Wiejskich z Budzowa,
Nagroda specjalna Prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej trafiła do rąk pań z KGW Wieprzec.

Organizatorem imprezy była Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów, a współorganizatorem - Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej.

foto: Janusz Kociołek

Jesteś tutaj:   Strona główna Archiwum aktualnościXV Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych
Zobacz również

klim

 

 

 

Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej posiada certyfikat Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2008